Основателят на Фейсбук  Марк Зукерберг сравни в интервю пред Би Би

...
Основателят на Фейсбук  Марк Зукерберг сравни в интервю пред Би Би
Коментари Харесай

Фейбук обещава свобода на словото, но без опасно съдържание

Основателят на Facebook  Марк Зукерберг сравни в изявление пред Би Би Си, предотвратяването на непознатата намеся в изборите с  " оръжейната конкуренция " против страни като Русия, Иран и Китай .

В първото си интервю излъчено във Англия от пет години насам, той сподели, че Facebook е бил неопитен за държавно-спонсорирана интервенция през 2016 година и  призна, че компанията му е " изостанала " на президентските избори . Но добави, че днес е убеден, че от този момент си е научил уроците. Преди това Facebook бе забъркан в политически скандал, в който десетки милиони данни на консуматори на обществената мрежа се оказаха в ръцете на политически групи по ползи, в това число Cambridge Analytica.

Относно каронавирусната пандемия, Зукерберг заяви, че Facebook към този момент отстранява и ще продължи да отстранява всяко наличие, което има възможност да докара до " непосредствена щета " за потребителите - само че няма да стопира безусловно групи, които настояват, че болестта е спонсорирана от страната или обвързвана с стартирането на новата 5G мрежа. На въпрос по какъв начин ще бъдат ли изтривани изказвания като това, че инжектиране на дезинфектант убива вируса, Зукърбърг отговари, че Фейсбук към този момент отстранява такива постове. И даде за пример  изтритото   твърдение на бразилския президент Жаир Болсонаро, че учени са разкрили доказано действащо  лекарство за ковид. „ Това явно не е правилно и по тази причина го свалихме. Няма значение кой го споделя “.

От обществената мрежа към този момент е премахвано съдържание от групи, съгласно което пускането на 5G цифровата мрежа е причина за разпространяването на вируса, което в някои случаи е довело до офанзиви против физическата  инфраструктура на мрежите. Наскоро от Facebook е премахнато и сходно наличие, пуснато от бившия състезателен журналист и таен теоретик Дейвид Айк поради „ неведнъж нарушение на нашите политики по отношение на рисковата дезинформация “. Айк твърдеше, че 5G мобилните телефонни мрежи са свързани с разпространяването на вируса.

Въпреки това, Зукерберг настоя, че в случай че няма опасност от действителна непосредствена щета, тогава Facebook ще разрешава „ допустимо най-широката независимост на правото на изложение в интернет.

Зукерберг също отбрани равнището си на персонален надзор над може би най-мощната международна медийна платформа. Въпреки че е обществена компания на стойност близо 700 милиарда $, в последна сметка нейният създател има правото да упражнява самостоятелен надзор с помощта на структурата на благосъстоятелност, която му дава тази възможност независимо, че има дребна част от акциите. Според него с помощта на това Facebook е взимал дълготрайни стратегически решения, които са се оказали верни.

Трябва да се признае, че Facebook, WhatsApp и Инстаграм предоставиха на милиарди хора опция да останат свързани с приятелите и фамилиите си , която е изключително значимо по време на тази световна пандемия и провокираните от нея  ограничения на свободата на напредване.
 В реалност, след дългогодишна неустановеност, спорове и остри рецензии, наподобява че Facebook и Марк Зукърбърг към този момент се усещат по-уверени в публичната си роля. Ако има печеливши от тази пандевия, сполетяла света, то цифрови компании като “Фейсбук ”, “Нетфликс ” и “Амазон ” са измежду тях.

Въпреки това, никой не е изцяло ваксиниран от стопански дълбокия срив. Това е и една от аргументите Facebook да иска да помогне онлайн на дребния бизнес посредством стартирането на услуга, наречена Фейсбук Shops (Фейсбук магазини). Това е взаимно преференциална обмяна. Тези компании са сегашни и бъдещи клиенти на Facebook.  Това, което е положително за тях, ще е положително за Facebook.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР